De vokter Lyse-data

Jobben som konsulent i Fraktal kombinerer det beste av to verdener: Man får bruke kunnskapen hos kunden samtidig som man utvikler seg faglig i et sterkt fellesskap. Fire dager i uken er det Lyse som gjelder. Den femte handler om å lade kapasiteten, kompetansen og den gode kollegiale stemningen.

Fra venstre: Rutger van der Stap, Anne-Lise Danielsen, Kristine Ystmark, Thommas Andersen, Cristina Heghedus og Sigurd Åset.

– Fellesnevneren vår er en ambisjon om å være den aller beste leverandøren av tjenester til Lyse, sier Rutger van der Stap. Seniorkonsulenten med det spreke etternavnet har tilbrakt det meste av tiden sin i Fraktal, men for energi- og telekonsernet, og er fortsatt overbevist om at det er på den måten han kan yte best – i begge leirer.

I mer enn ti år har Fraktal levert innsikt og rapporter til energikonsernet Lyse, en av Fraktals mange viktige kunder. Og hver uke jobber mellom ti og tjue personer fra Fraktal tett sammen med konsernets egne fagpersoner for å sikre nok data, riktig data, riktig bruk av data, videreutvikling av tilgjengelige data, med mer. Det er en stor jobb som Fraktal-teamet setter sin ære i å oppfylle.

Oversikt og koordinering for kunden

Rutger van der Stap har samlet gjengen i nye, lyse lokaler på Mariero. En fin gjeng der alle, med unntak av en, er ansatt i Fraktal. Kristine Ystmark, leder for forretningsanalyse i Lyse Marked og tidligere ansatt i Fraktal, bruker alt hun har lært som konsulent inn i en langsiktig tankegang.

– En av de store fordelene med å være konsulent er jo den faglige utviklingen og erfaringen man får med seg fra ulike kunder i ulike bransjer. Den erfaringen har også vært viktig for meg når jeg begynte her, sier hun.

I perioder ønsker nemlig Lyse å supplere med ekstern kompetanse, særlig når det er mange pågående prosjekter de trenger bistand i.

– Om kort tid begynner vi transisjonen til ny plattform i systemet «Databricks». Et godt eksempel på at vi da trenger flere varme hender som kan støtte overgangen til ny teknologi, samtidig som vi holder farten oppe på andre prosjekter, forklarer Ystmark.

Rutger van der Stap

Sørger for at de varme hendene er klare

– Mitt bidrag er å holde oversikt over dataproduktene vi leverer, og de er det mange av, sier han og smiler. Han er en blid nederlender med en fot i begge leirer – og i to ulike land. Etternavnet røper hans nederlandske opprinnelse.

– Det var ikke selvsagt at jeg skulle bosette meg i Norge, forteller Rutger. Den avgjørelsen kom etter to test-ferier der de to landene ble satt opp mot hverandre. To uker i Nederland og to uker i Norge. Det ble Norge. På grunn av flere ting, blant annet lønnsnivå, ferieordninger og flott natur, forklarer han lurt.
– De­ første årene snakket jeg kun engelsk, det hadde jeg vært vant med i alle år før jeg kom hit – som en ansatt i IT-bransjen på oppdrag for ulike kunder. Så fikk jeg jobb i Fraktal i 2016. Første kunde var Sony Music Norway og samme år begynte jeg med et kort prosjekt for Lyse dialog. I 2018 startet jeg sammen med Stian Bakke på et nytt prosjekt om personvern – med kontorplass i de gamle postkontorlokalene. Siden ble det samarbeid med danske kolleger hos Altibox, og påfølgende flere spennende og varierte oppgaver.

Tett på

I alt ivaretar 17 Fraktal-ansatte data for Lyse. Langt fra alle jobber på hovedkontoret, men alle bidrar på ulikt vis med støtte i tett samarbeid med organisasjonen.

– Det å komme til Mariero og se et kjent ansikt, gjør hverdagen som ansatt i Fraktal ekstra bra, sier Cristina Heghedus som har ansvar for at rapportering, innsiktsløsninger og IT-utvikling i Lyse går som det skal. – Som team er vi både brede og spesialiserte. Vi jobber med Microsoft, Databricks og DBT. Vi følger med på trender og eksperimenterer, tester metodikk og utfører prosjekter, i tillegg til andre leveranser. Metodikken er den samme som i de fleste andre prosjektene i Fraktal, en såkalt «Full scrum» – implementasjon, forklarer dataanalytikeren. Sammen med SQL-analytiker Sigurd Åset, sitter hun tett på support for å støtte løsningen som er satt opp over tid. Oppgaven innebærer å «passe på» alle data på Lyse-appen, og på «Min side» og sjekke at dataene er riktige og gjør jobben som de skal.

 

Kunnskapen de tar med seg fra oppdragene som gjøres hos kunde, sørger Fraktal for å ta med seg tilbake til resten av teamet – der delingskulturen er høy. Denne gjengen som til daglig jobber hos Lyse, kan med hånden på hjertet si at dette er et frodig og sjeldent godt samarbeid. Fra venstre; Thommas Andersen, Sigurd Åset, Kristine Ystmark, Cristina Heghedus, Anne-Lise Danielsen og Rutger van der Stap

Vi gir god kontroll

Det er ingen hemmelighet at de som jobber mye med Power BI ofte ønsker å være kreative, lage nye ting og «leke» med spennende og interaktive visualiseringer. Men av og til, når data ikke stemmer, må man dypt inn i kildene for å finne svar og fikse feilene.

– En av de største utfordringene vi har er å sikre at dataene er korrekte og konsistente på tvers av kilder. Ofte kommer informasjonen fra flere systemer, og da må vi forstå hvordan de henger sammen for å unngå feil i rapporteringen. Da er det selvsagt tilfredsstillende å komme tilbake til rapportene og å se at tall stemmer og fungerer som normalt, forklarer Heghedus.

I likhet med sin kollega Thommas Andersen er hun veldig glad for at de i Fraktal har en veldig fin kultur for kompetansedeling internt i Fraktal.

 – Vår suksess handler i stor grad om å kombinere lederroller med aktivt konsulentarbeid ute hos kundene. Det ser vi gir mange fordeler. Det sikrer blant annet at vi holder oss faglig oppdaterte, samt at vi får innsikt i nye teknologier og arbeidsmetoder. Og viktigst av alt, at vi leder ansatte gjennom en arbeidshverdag vi selv er en del av, sier Andersen. – Å være så tett på kunden, også på ledernivå, gjør at vi kan jobbe mer proaktivt og tilby råd som er både strategisk og operativt forankret, forteller han.

I takt med Lyse

­Da Ystmark gikk fra konsulenttilværelsen til fast jobb i Lyse, var den største forskjellen eierskapet til løsningene.

– Det som virkelig driver meg i det daglige er å se at løsningene og forbedringene vi skaper sammen som et team brukes og har verdi for forretningen over tid. Jeg kan fortsatt forsvinne ned i dataen, DAX- formler og dashbord. Men til syvende og sist er det aller kjekkeste å se hvordan vi sammen bidrar og tar nok et steg mot å bli en mer datadrevet organisasjon, sier hun.

Lyse bruker den innleide kompetansen til å øke datakompetansen internt, og derfor deltar også innleide på lik linje med faste ansatte i interne prosjekter og aktiviteter, forteller Ystmark.

Som tidligere ansatt i Fraktal kjenner hun godt til hvordan Fraktal jobber mot kundene, og hvorfor samarbeidet fungerer så godt.

– Vi blir godt kjent med systemene, forretningsprosessene og menneskene, noe som gir en kontinuitet og effektivitet som går langt utover enkeltprosjektene. Dette minimerer behovet for onboarding når nye initiativer starter opp, sier Andersen.

– Det er ikke uvanlig at det i mindre selskaper som Fraktal ofte er et sterkt faglig engasjement og lav terskel for å hjelpe hverandre. Dette gir igjen stor verdi for kundene våre, sier Andersen.

– Vi blir nesten som en forlenget arm for Lyse.