Ny dataplattform hos Fjord1 gir enklere tilgang for oppdragsgivere:

Fjord1 går mot en enda mer datadrevet hverdag.

Takket være en forbedret og modernisert dataplattform får Fjord1 nå en kraftig, fremtidsrettet løsning for datainnsamling og rapportering, og kan dermed kvitte seg med teknisk gjeld.

– Nå nærmer vi oss en hverdag der vi vil være rigget for nye typer data og ha et datavarehus som er skreddersydd for våre behov. Det har enormt stor verdi for oss, sier IT-leder i Fjord1 Ørjan Midttun.

Ferje- og hurtigbåtselskapet Fjord1 ble grunnlagt så langt tilbake som i 1858 og har vært en sentral aktør i ferjetrafikken på Vestlandet i godt over 150 år. I norsk ferjenæring regnes de som den ledende aktøren. De er med andre ord en kjent skikkelse å se for alle som ferdes i fjord- og øyrikene på Vestlandet. Det høye antallet passasjerer som farter med Fjord1 i løpet av et år, betyr også mye data, og derfor hadde transportselskapet et stort ønske om å oppdatere sin gamle datavarehusløsning. Ønsket var å bygge noe nytt fra bunnen av og flytte alt over i skyen.

– Vi snublet over en artikkel om Fraktal i Teknisk Ukeblad, og ble umiddelbart nysgjerrige. Etter et møte på kontoret vårt i Florø ble det fort klart at Fraktal var veldig riktig for jobben. De sitter på en haug med solid kunnskap og erfaring, men har også en god forståelse av hvem vi er og hva vi trenger, sier Midttun.

Inge Arild Leknes, operativ leder i Fraktal

Nytt og nyttig

Høsten 2023 startet prosjektet som Fraktal har jobbet med for Fjord1. Prosjektet kan deles inn i tre hoveddeler og ledes fra Fraktals side av operativ leder i Fraktal, Inge Arild Leknes. Sammen med seg har han hatt et team på rundt syv personer fra Fraktal som har jobbet tett med Fjord1.

– I første omgang har vi etablert en ny dataplattform som erstatter den gamle løsningen og som Fjord1 enkelt kan videreutvikle og tilføre ny funksjonalitet. I andre omgang har Fraktal satt opp infrastruktur og fundament i vår dataplattform for å kunne motta operasjonelle livedata fra ferjene som batterinivå, posisjonsdata, forbruk og liknende. Tredje og siste fase gikk ut på å gjøre dataene tilgjengelige for eksterne oppdragsgivere og samarbeidspartnere via API-grensesnitt. På denne måten kan Fjord1 sine oppdragsgivere enkelt få tilgang til dataene de trenger på ett og samme sted.

Ifølge IT-leder Midttun, vil effektene av samarbeidet med Fraktal bli godt merkbare i organisasjonen.

 Fjord1 vil nå kunne integrere sanntidsdata, noe som vil gi oss en større fleksibilitet og evne til å være proaktive, spesielt med tanke på vedlikehold og operasjonell effektivitet. Den nye dataplattformen vil også gjøre det lettere å tilrettelegge data for ulike oppdragsgivere og legge et godt grunnlag for vår videre utvikling når behovet skulle oppstå. 

Ørjan Midttun, IT-leder i Fjord1

God kommunikasjon = godt samarbeid

God kommunikasjon skaper gode løsninger, spesielt i prosjekter der det er flere involverte og mange faktorer å ta hensyn til. – I dette prosjektet har vi i Fraktal hatt tett dialog med Fjord1 hele veien. Ting har endret seg underveis, slik det ofte gjør, og vi har fått ta del i en større del av prosjektet enn det som var planlagt. Fjord1 har vist seg som et fremoverlent selskap med flinke folk. De ønsker å møte fremtiden med ny teknologi og har fokus både på å øke og utvikle egen kompetanse. Det har vært viktig at kommunikasjonen er på plass. For oss i Fraktal har prosjektet vært veldig velfungerende, og heldigvis vanker det også gode ord den andre veien.

– Fraktal har vært løsningsorienterte og tilgjengelige for oss gjennom hele prosessen og raske til å koble seg på når ting har endret seg underveis. I tillegg har deres tilnærming vært enkel å forstå for utviklerne. De har lagt stor vekt på å overføre sin kunnskap til våre ansatte og viser at de virkelig forstår hva vi trenger, noe som betyr mye, sier Midttun.

Rigget for høyere bølger

Fraktals samarbeid med Fjord1 viser godt hvordan moderne teknologi kan drive innovasjon og effektivitet i transportsektoren. Med en ny, hardfør dataplattform er Fjord1 i ferd med å bli svært godt rustet for fremtiden, og klare til å møte behovene til både oppdragsgivere og reisende.

– Vi opplever at Fjord1 har et sterkt engasjement for pålitelig og miljøvennlig transport og er sterkere enn noensinne, og så vi håper vi å ha bidratt til at de nå blir klare til å møte enda høyere standarder i bransjen.

Takk for tilliten!